Just nu visas inte korrekt pris på en del av våra kampanjvaror, felsökning pågår. Lägger du en kampanjvara i varukorgen får du korrekt pris. Kontakta kundservice för frågor på tel. 0771 – 23 24 25 eller på mail: kundservice@citygross.se

Allt om matsvampar och tillagning

Allt om matsvampar och tillagning

Välkommen till en hel värld av matsvampar. Här finns allt du behöver veta om de vanligaste matsvampar som du hittar i butik samt vad du kan göra med dem. Längre ner på sidan finns goda recept med svamp och du kan även ta del av tips på hur du gör med dina egenplockade svampar. Lär dig hur du förväller och torkar. De bästa förvaringstipsen hittar du också.

Glad svamplycka!

Snabbval

Vilka är de vanligaste matsvamparna?

Skogen är fylld av svamp, brukar det pratas om. Bara i Norden finns 100 000 olika sorter och av dem är 100 ätbara. Här är en lista på de allra vanligaste svamparna som du hittar i butik och i skogen. Vi tipsar också om vad du kan använda dem till.

Champinjon - allt om matsvampar och tillagning

Champinjon

Champinjonens användningsområden kan kännas oändliga. Pastasåser, sallader, grillade, picklade, soppor, såser och stuvningar. Näringsvärdet i denna omtyckta svamp är högt. Champinjoner innehåller nästan inga kolhydrater, inget fett och är rik på proteiner.

Se recept

Skogschampinjon - allt om matsvampar och tillagning

Skogschampinjon

Precis som den vita champinjonen kan skogschampinjon användas till nästan allt. Denna svamp har lite mer smak än sin kompis och fastän namnet antyder om att den finns i skogen så odlas och importeras den oftast.

Se recept

Kantarell - allt om matsvampar och tillagning

Kantarell

Skogens guld! Smörstekta kantareller och toast är en klassiker som älskas av många. Gör kantarellpizza, använd i sås, testa soppa eller ha i grytor. Under sensommaren är den gul och under hösten blir den brun, det vill säga trattkantarell.

Se recept

Karjohansvamp - allt om matsvampar och tillagning

Karljohansvamp

En av våra mest populära svampar och en riktig smakhöjare! Den nötlika smaken passar till nästan allt som till exempel såser, grytor och soppor.

Se recept

Portabello - matsvampar och tillagning

Portabello

Denna stora svamp kan du med fördel göra en måltid av. Gör hamburgare eller fyll med mozzarella, tomat och in i ugnen – perfekt förrätt. Går även att använda i grytor, till såser och stuvningar. Odlas i Sverige och kommer från Italien.

Se recept

Shiitake - allt om matsvampar och tillagning

Shiitake

Asiatisk svamp med ursprung i Japan och Kina. Kryddig matsvamp och bästa användningsområdet är i asiatiska maträtter. God att grilla och att woka.

Se recept

Ostronskivling - allt om matsvampar och tillagning

Ostronskivling

Aromatisk svamp som passar till kött, vilt och fågel. Om du är sugen på risotto så använd gärna ostronskivling.

Se recept

Handla hem svamp

Torka svamp

Ett sätt att ta vara på din plockade svamp är att torka den. Först och främst behöver du se till att svampen är riktigt torr.

Torka svamp - så gör du

Så här gör du:

  1. Dela stora svampar kan du dela på mitten. Små svampar kan torkas hela.
  2. Lägg svampen på ett tidningspapper eller hushållspapper. Sätt ugnen på lägsta temperaturen och lägg in svampen. Värmen får inte överstiga 50 grader.
  3. Rör runt bland svampen lite då och då.
  4. När svampen är så pass torr att den nästan går sönder är den färdig. Förvara i glasburk med tättslutande lock.

Förvälla svamp

När du plockat egen svamp så ska du förvälla den. Det gör att enzymer försvinner som annars kan förstöra svampen. Gula kantareller blir som bäst om du förväller dem.

Förvälla svamp - så gör du

Så här gör du:

  1. Lägg svampen i en kastrull.
  2. Låt den koka i sin egen vätska på låg värme. Om svampen är väldigt torr kan du tillsätta lite vatten.
  3. Frys in svampen och låt spadet följa med. Då blir hållbarheten längre.

Så fryser du in svamp

Det kan vara lite klurigt med svamp ibland och frågorna många. Går det till exempel att frysa svamp utan att förvälla? Hur länge håller svamp i frysen? Om du plockat svampen själv så ska du förkoka den. Använd inte matfett eller kryddor om du ska frysa in, det gör hållbarheten sämre. Karljohansvamp kan frysas in rå och du behöver inte tina innan tillagning utan smaken blir som bäst om de åker direkt i stekpannan. Detsamma gäller kantareller. Tänk på att frysa in svampen i burkar och att de inte ligger för tätt. För att smaken ska bli som allra bäst så håller rå svamp cirka 3 månader och förvälld svamp 4 månader i frysen. Förvälld svamp kan hålla längre beroende på temperatur och hur du förpackar.

Hur förvaras svamp allra bäst?

Det finns olika sätt att förvara svamp. Detta gäller oavsett om du plockat svampen själv eller om du handlat i butik. Om du inte ska tillaga svampen direkt så kan du lägga den i en bunke i kylskåpet. Kantareller mår bäst i papperspåse. Genom att förvälla kantareller torkar de inte ut lika snabbt. Svamp håller sig minst en vecka i kylskåp men smakar som allra bäst ju snabbare du tillagar den. Kantareller, karljohansvamp och trattkantareller kan du torka i ugn eller frysa in efter förvällning.

Våra godaste recept med svamp

Det vilar något alldeles speciellt över svamprätter och det går ju att variera till oändlighet. Här hittar du recept på pasta, grytor, goda tillbehör och risotto med svamp.

Varnings ikonAnslutningsproblem