Sju färdiga rätter husmanskost med svenska råvaror
- Vårt mål är att det ska smaka som hemlagat

Lika bra smak som mormors hemlagade husmanskost. Det är ett av de krav som Bergendahls Food tagit fasta på när man nu lanserar sina sju egna (EMV) färdiga måltider inom kategorin husmanskost. Ett annat krav är att alla råvaror ska vara svenska.

Bergendals avdelning för egna varumärken (EMV) lanserar nu sju egna maträtter inom kategorin husmanskost. De är klassikerna korv stroganoff med ris, köttbullar med potatismos och pannbiff med lök men också rätter med inspiration från andra kök i världen som t ex pasta bolognese, kyckling i röd curry och chicken tikka masala. Dessutom finns även ett vegetariskt alternativ i form av en matig linsgryta.

”Underlättare”
– Hela tanken med dessa rätter är att de ska vara ”underlättare” för barnfamiljer och andra som är i farten och behöver avlastning i vardagen, antingen som middag på kvällen för hela familjen eller i samband med lunchen på jobbet mitt på dagen.
– Därför har vi satsat på att det ska vara enkelt, prisvärt och att det ska smaka bra, säger Stefan Melliander, kvalitetschef och ansvarig för produktutvecklingen för Bergendahls EMV-sortiment.

Kock i tio år
Stefan känner till detta väl efter sina drygt tio år som kock och därefter produktutvecklare av måltider och tillbehör på olika företag inom den svenska livsmedelsbranschen. Han kom till Bergendahls 2012, två år efter att bolaget startat med egna varor, EMV-sortimentet. Sedan dess är han ansvarig kvalitetschef och produktutvecklare för alla varor och produkter inom egna varumärken. Det gäller även den färdiglagade husmanskosten, som finns i någon av butikens kyldiskar och väl hemma enkelt bara behöver värmas.

– Ja, vi har varit med och testat, provsmakat, modifierat och utvecklat recepten tillsammans med vår samarbetspartner.
– Det är alltid en utmaning att få det att smaka så hemlagat som möjligt när man ska tillverka färdiga måltider i fabriksmiljö. Det har att göra med att vi alltid får kämpa med kvalitet kontra pris men jag tycker att vi har lyckats bra.
– Vi är stolta över resultatet och det vi nu erbjuder våra kunder, förklarar Stefan Melliander.

Nya tidens färdigrätter
Stefan Melliander är också noga med att påpeka att detta är den nya tidens ”färdigrätter”. Det är inte alls som det var förr, när man skämtade om att de frysta rätter man värmt upp smakade skosula eller plast.
– Nej, det här är verkligen bra grejer. Idag är många duktiga på mat och gemene man har ett genuint intresse för mat. Därför är det viktigt att allt vi lanserar och producerar håller hög kvalitet.

Är verkligen alla råvaror svenska?
– Vår ambition är att i så stor utsträckning som möjligt alltid använda svenska alternativ. Och så har det även varit när det gäller den färdiglagade husmanskosten. Allt kött och alla huvudråvaror är svenska.

SNABBT SOM SNABBMAT, GOTT SOM HEMLAGAT.

Vi har tagit fram fem fantastiska färdigrätter som ger smak åt lunchen eller den snabba middagen. Vad sägs om exempelvis köttbullar med potatismos, linsgryta med matvete, eller tikka masala med ris? In i mikron, vänta tre minuter, njut.

Se vårt sortiment här

Varnings ikonAnslutningsproblem