Nya magiska pizzor från Favorit Finfina

Neapel är vaggan för den pizza vi äter idag, den så kallade napolitanska pizzan med degbotten, tomatsås och ost. Det är också i denna region som historien om pizzorna från Favorit Finfina tog sitt avstamp för mer än 40 år sedan. Närmare bestämt i den lilla byn Agerola utanför den napolianska huvudstaden hos pizzabagaren Michele Acompora och hans fru Ida.

Med pizzan i blodet flyttade Michele och hans fru i början av 70-talet till ön Grado i nordöstra Italien, där de grundade den numera legendariska pizzerian "La Ciacolada". Nu som då är pizzerian en av de mest välbesökta och enligt TripAdvisor den bästa i regionen.

Pizzerian grundades 1973 och så småningom var hela familjen Acampora engagerad i verksamheten. I slutet på 90-talet var den första teknologin för vakuumförpackad kyld mat utvecklad, vilket familjen Acampora tog fasta på och 1999 var tiden mogen och som en av de första pizzeriorna i Italien började familjen producera kylda pizzor under namnet Megic Pizza. Tanken var att kunna erbjuda lika välsmakande pizzor som på La Ciacolada, fast kylda. Under den tiden var man i Italien van vid frysta pizzor, men kylda var förhållandevis nytt. Ryktet som pizzerian skapat, gjorde att intresset för de kylda pizzorna i samma stil som från La Ciacolada var starkt, även om många också var skeptiska.

– I Italien kan man hitta en pizzeria vid varje gathörn så det var inte helt lätt att sälja in idén om kyld pizza, menar Gerardo Acampora.

Detta innebar att kvaliteten på pizzorna var tvungna att hålla högsta klass för att inte utkonkurreras.

– Vi tummar inte på kvaliteten, utan måste kunna erbjuda en lika bra pizza som din lokala pizzeria på hörnet - fast kyld, slår Gerardo fast.

Att smak och konsistens på pizzorna håller högsta kvalitet är den främsta anledningen till att Favorit nu tar in dessa pizzor i sitt eget premiummärke Favorit Finfina. De har premiär på City Gross och kommer att finnas i tre delikata smaker: Diavolo med stark salami, Capricciosa med marinerade champinjoner och skinka och Eccellente med burrata och tryffel.

- Vi ser att efterfrågan på måltidslösningar och tidsbesparingar i köket stiger, men man vill ha en hög kvalitet på sin måltid. Det måste vara riktigt gott! Säger Jacqueline Willert, Produkchef på Bergendahls Food som lett processen med att hitta familjen Acomporas pizzabageri.

Det tar tid att hitta rätt, i synnerhet när man letar efter produkter som håller den premiumklass som Favorit Finfina står för.

- Vi har testat mycket pizza och kom fram till vad vi tycker är viktigt: rätt sorts mjöl, en bra jäsprocess och stenugn ger grunden för en bra pizza. Man ska inte underskatta tomatsåsen, den kan vara avgörande och givetvis måste det vara förstklassiga råvaror på toppen. Allt detta sammanföll när vi testade familjen Acomporas pizzor.

Arte e tradizione
Verksamheten har vuxit och familjeföretaget har tagits över av sonen Gerardo. Gerardo, som är uppvuxen i pizzaoset, såg det som en självklarhet att fortsätta bygga faderns livsverk. Han har dessutom studerat på science of technology and food och älskar såväl pizza som mat och ingenjörskonst.

– Det är hela min värld, säger han.

Gerardo menar att enligt familjens tradition är det viktigt att respektera sina råvarors inneboende egenskaper.

– Råvarorna måste få tid på sig att ”nå sitt mål”, vilket degen kan göra nästan helt utan jäst. Man måste bara ge degen tid, säger Gerardo.

Den låga jästprocenten, bara 0,0003 procent, och den långa jäsningen av degen gör pizzorna lättsmälta och välsmakande. Tomaterna som används till tomatsåsen är 100 procent italienska och man använder bara komjölkmozzarella för att skapa en äkta italiensk smak. För pizzaproducenten är det viktigt att värna om arvet och den italienska matkulturen.

- Fokus har varit att förändra produktiviteten av produkten och inte förändra produkten i produktiviteten. Att ha respekt för de naturliga processerna för pizzaproduktion är grundläggande för oss. Utan kompromisser, säger Gerardo.

Pizzorna packas i modifierad atmosfär vilket innebär bland annat att näringsegenskaperna hålls oförändrade i processen, utan användning av kemiska konserveringsmedel eller stabilisatorer.

Idag har företaget runt 100 anställda, och trots expansionen har den familjära känslan bibehållits och pizzorna produceras under parollen ”Arte e tradizione” – konst och tradition. Detta är också något som varit viktigt när Favorit Finfina skulle kompletteras med pizzor. Det menar Jacqueline Willert som är produktchef vid Bergendahls Foods egna varumärken.

- Att vår pizzaproducent värnar om den italienska matkulturen och drivs som ett familjeföretag, är extra värdefullt för oss eftersom vi på Bergendahls också är sprunget ur ett familjeföretag. Vi vet att det skapar ett mervärde.

Innovativa lösningar
Gerardo har genom åren fått flera patent på uppfinningar och vunnit pris på världens största utställning för mat och dryck. Ett av hans patent är sprunget ur ett behov i fabriken som uppstod när verksamheten expanderade och växte som en jäsande deg. Länge knådades varje enskild pizzadeg för hand av personal och likaså bakades alla pizzor manuellt. Till slut blev det för många pizzor att ta hand, och Gerardo kom på idén med HMS - the Hand Movement Simulator. Uppfinningen gör vad det låter som - det vill säga härmar en människas kärleksfulla knådande och bakande av degen, fast ännu mer effektivt.

Gerardos innerliga intresse för mat och teknik avspeglas också i den blogg han driver under namnet ”Doppiomozzarella” [översättning ungefär dubbelmozzarella], där han resonerar kring mat såväl som olika tekniker och uppfinningar kopplade till mat och matlagning.

Hållbar kärlek
Megic Pizzas hjärta dunkar verkligen för att skapa fantastiska pizzor, och det finns även ett starkt miljöengagemang i produktionen.

– Våra pizzor är klimatneutrala, då vi använder oss av 100 % grön el till fabrikerna. Plasten som pizzorna förpackas i är återvinningsbar, och vi har aktivt valt att inte ha några papperskartonger till våra pizzor. Det skiljer ut oss från våra konkurrenter, avslutar Gerardo Acampora.

HANDBAKADE FÄRSKA SURDEGSPIZZOR DIREKT FRÅN ITALIEN

Tillsammans med Megic Pizza har vi till Favorit Finfina tagit fram tre magiskt goda kylda pizzor, handbakade i Italien med färska råvaror av högsta kvalitet.

Sortimentet har premiär på City Gross v.38 2019 och kommer senare även att finnas på fler butikskedjor.

Se vårt sortiment här

Varnings ikonAnslutningsproblem