Är det okej att äta färdigrätter i lunchrummet?

Mat är ett av livets stora glädjeämnen och de senaste åren har svenskarnas matintresse ökat kraftigt. Men när vi äter vår lunch eller middag, ja då är det inte helt ovanligt att vi använder genvägar och väljer en färdigrätt. Det är något som har lett till att marknaden för färdigrätter har fullkomligt exploderat med nya och spännande och produkter.

Tidsbesparande, bekvämt, prisvärt och riktigt gott – anledningarna till varför vi väljer färdigrätter är många.

För att ta reda på mer om vad svenskarna tycker om färdigmat har vi bett undersökningsföretaget Sifo fråga 1000 personer i åldrarna 18–79 år.

Unga skäms
Färdigrätter är smidiga och lätta att använda. Samtidigt har många som ideal att laga mat från grunden. Vi frågade därför om svenskarna någon gång skämts över att äta denna typ av mat framför kollegorna i lunchrummet. Unga personer (mellan 18 och 29 år) tycker i högre grad än övriga att det är jobbigt att äta färdigrätter i lunchrummet. I denna åldersgrupp är det en tredjedel (31 procent) som skäms över att äta färdigrätter framför jobbkompisarna (till skillnad från genomsnittet 21 procent).

Populärt framför teven
TV-middagen – som uppstod 1954 då de amerikanska hemmen intogs av en tredelad folielåda – lever kvar än idag. Och Sverige verkar inte vara ett undantag. I undersökningen fick vi veta att var femte svensk äter färdigrätter framför TV:n och var fjärde vid köksbordet. Allra oftast äter vi den på jobbet – nästan varannan svensk (46 procent) äter färdigrätten som lunch.

Inget nytt koncept
Färdigrätter har funnits länge, men det var först på 1960-talet de fick ett rejält uppsving. Det var då våra matvanor började ta ny form. Gifta kvinnor tog ett kliv ut i arbetslivet och husmanskosten, som tidigare dominerat matkonsten, fick ge plats åt modernare maträtter som inte krävde lika lång tid att tillaga. Tack vare undersökningen vet vi att nästan alla svenskar idag någon gång ätit en färdigrätt (95 procent).

Våra färska färdigrätter

På City Gross har vi lyssnat på konsumenternas efterfrågan och lanserar därför 8 olika färdigrätter från Favorit som gör det enklare att äta gott även de dagar då man inte har tid eller möjlighet att laga eget.

Varnings ikonAnslutningsproblem