Fransk löksoppa
102.4
Fransk löksoppa
recipe
City Gross
35 min

Fransk löksoppa

Ingredienser

  • 500 g gula lökar
  • 25 g smör
  • 1.5 dl vitt matlagningsvin
  • 1 l vatten
  • 3 msk grönsaksfond
  • 0.5 tsk salt
  • 3 krm torkad timjan
  • vitpeppar
  • 1 st surdegsbaguette
  • 150 g lagrad hårdost
  • 100 g krasse
  • 2 dl färskost

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250 grader, grillvärme.
  2. Skala och hacka löken fint. Smält smöret i en gryta och tillsätt löken. Fräs på svag värme i 15 min, rör om ofta så den inte fastnar och bränns. Löken ska bli glansig och fin. Häll i matlagningsvin och låt det koka in en kort stund. Slå över vatten och grönsaksfond och krydda med salt, timjan och vitpeppar. Låt soppan koka i ungefär 10 min. Smaka av med mer kryddor.
  3. Fördela soppan i ugnssäkra portionsskålar. Riv eller skär brödet i bitar och lägg i soppskålarna. Toppa med den rivna osten.
  4. Gratinera i några minuter i ugnen tills osten fått fin färg.
  5. Klipp över krasse och servera med färskost.
Tips från oss

Har du inga skålar som tål att stå i ugnen kan du göra goda ostmackor istället. Dela baguetten och riv osten över dem. Lägg på en plåt och gratinera i ugn. Fast soppan blir absolut godast med de gratinerade bröden på.

Varnings ikonAnslutningsproblem