
Fransk löksoppa
Välj antal portioner:
4 portioner
Ingredienser
- 500 g gula lökar
- 25 g smör
- 1.5 dl vitt matlagningsvin
- 1 l vatten
- 3 msk grönsaksfond
- 0.5 tsk salt
- 3 krm torkad timjan
- vitpeppar
- 1 st surdegsbaguette
- 100 g ost
- 100 g krasse
- 150 g färskost
Gör så här
- Sätt ugnen på 250 grader, grillvärme.
- Skala och hacka löken fint. Smält smöret i en gryta och tillsätt löken. Fräs på svag värme i 15 min, rör om ofta så den inte fastnar och bränns. Löken ska bli glansig och fin. Häll i matlagningsvin och låt det koka in en kort stund. Slå över vatten och grönsaksfond och krydda med salt, timjan och vitpeppar. Låt soppan koka i ungefär 10 min. Smaka av med mer kryddor.
- Fördela soppan i ugnssäkra portionsskålar. Riv eller skär brödet i bitar och lägg i soppskålarna. Toppa med den rivna osten.
- Gratinera i några minuter i ugnen tills osten fått fin färg.
- Klipp över krasse och servera med färskost.
Varor från ingredienslistan
Välj butik för att handla från ditt lokala sortiment
Tänk på att sortimentet kan variera mellan butikerna
Har du inga skålar som tål att stå i ugnen kan du göra goda ostmackor istället. Dela baguetten och riv osten över dem. Lägg på en plåt och gratinera i ugn. Fast soppan blir absolut godast med de gratinerade bröden på.
Varor från hemmalistan
Välj butik för att handla från ditt lokala sortiment
Tänk på att sortimentet kan variera mellan butikerna