Kikärtsbollar, mos & myntarostade morötter med mandel
147.6
Kikärtsbollar, mos & myntarostade morötter med mandel
recipe
City Gross
35 min

Kikärtsbollar, mos & myntarostade morötter med mandel

Ingredienser

  • 800 g potatis
  • 2.5 dl mjölk
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 500 g morötter
  • 25 g mynta
  • 1 msk raps/matolja
  • 50 g flagad mandel
  • 460 g kikärtor
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl mjöl
  • 1 dl ströbröd
  • 2 msk japansk soja
  • 0.5 tsk paprikapulver
  • 1 st vitlöksklyfta
  • olja till stekning
  • smör till stekning
  • 35 g sallad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala, tärna och koka potatisen mjuk.
  3. Skala och klyfta morötterna. Lägg dem i en ugnsfast form, krydda med hackad mynta och ringla över olja. Laga i ugn ca 10 min. Strö över mandel när de är klara.
  4. Häll av spadet från kikärtorna. Mixa kikärtor med en stavmixer eller med en gaffel. Blanda sedan ihop med olja, mjöl, ströbröd, soja, paprikapulver och pressad vitlök. Arbeta samman till en fast deg. Rulla degen till bollar.
  5. Hetta upp olja eller smör i en stekpanna på medelhög värme. Stek bollarna tills det har fått fin färg.
  6. Gör mos. Mosa/vispa potatisen tillsammans med mjölk. Smaka av med salt och peppar.
  7. Servera med sallad.
Tips från oss
Om du inte vill ha mos kan du rosta potatisen tillsammans med morötterna. Skala och koka även potatisen till plättarna redan idag. Det är bra att vara beredd när dessa ska göras.

Varnings ikonAnslutningsproblem