Krämig tomatsoppa med saltrostade mandlar
173.2
Krämig tomatsoppa med saltrostade mandlar
recipe
City Gross
35 min

Krämig tomatsoppa med saltrostade mandlar

Ingredienser

  • 200 g rotselleri
  • 1 st gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • olivolja till stekning
  • 800 g krossad tomat
  • 2 dl vatten
  • 1.5 msk grönsaksfond
  • 1 dl crème fraiche
  • 30 g basilika
  • 2 krm strösocker
  • salt
  • peppar
  • 2 dl vatten
  • 4 tsk salt
  • 200 g sötmandel
  • 2 st ägg

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och tärna rotsellerin. Skala och hacka löken, skala vitlöken.
  3. Stek rotselleri, lök och pressad vitlök i olivolja i en gryta i ett par minuter. Tillsätt krossad tomat, vatten och fond. Sjud soppan under lock i ca 20-25 min, tills rotsellerin är mjuk.
  4. Rosta mandlarna. Koka upp vatten och salt. Rör så att saltet löser sig. Dra av kastrullen från värmen och lägg i mandlarna. Låt dem ligga och dra i 1 min. Häll av vattnet från mandlarna och sprid ut dem i en ugnssäker form. Rosta mandlarna i ca 10 min i ugnen.
  5. Lägg äggen i kallt vatten. När vattnet kokar ta tiden på 7 min. Skölj äggen i kallt vatten, skala och dela dem.
  6. När rotsellerin i soppan är mjuk mixa soppan slät, rör i crème fraiche, hackad basilika och smaka sen av den med socker, salt och svartpeppar. Låt soppan bli varm igen.
  7. Servera med ägg och mandel.

Varnings ikonAnslutningsproblem