Pierogi
194.6
Pierogi
recipe
City Gross
180 min

Pierogi

Ingredienser

Fyllning

  • 200 g potatismos
  • 200 g potatis
  • 0.5 g mjölk
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 100 g surkål
  • 100 g riven ost
  • 20 g gräslök
  • 20 g dill
  • salt
  • peppar

Deg

  • 6 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 st ägg
  • 1.75 dl ljummet vatten
  • 2 msk smör
  • vetemjöl till utbakning

Till Servering

  • 50 g smält smör
  • 3 st schalottenlökar
  • persilja
  • 2 dl smetana

Gör så här

  1. Skala och koka potatisen
  2. Blanda mjöl och salt. Rör i ägg, vatten och blanda väl. Arbeta in rumstempererat smör tills degen är slät men klibbig. Täck degen med plastfolie och kyl i ca 1 timme.
  3. När potatisen är mjuk gör mos. Mosa potatisen med en ballongvisp eller elvisp. Häll i önskad mängd mjölk, salt och vitpeppar. Vispa moset poröst.
  4. Blanda surkål med varmt potatismos och ost. Rör i hackad gräslök och dill, smaka av med salt och peppar. Låt svalna.
  5. Kavla ut degen till ca 2 mm i tjocklek. Tryck ut cirklar med ett glas.
  6. Klicka ut fyllningen i mitten på varje cirkel. Vik från ena hörnet till det andra, förslut med hjälp av fingrarna och tryck sedan ett mönster med en gaffel. Pierogin kan nu frysas i upp till 4 veckor eller tillagas direkt. Täck dem med en fuktig handduk så att de inte torkar.
  7. Koka upp vatten och salta. Koka ett par åt gången, de flyter upp till ytan när de är färdiga. Stek dem sen krispiga i smör.
  8. Hacka schalottenlök och bryn i smör i tills den karamelliserats.
  9. Servera pierogis tillsammans med karamelliserade schalottenlök, persilja och smetana.
Tips från oss
Överbliven deg kan klippas ner och läggas i sjudande soppor. Gör gärna fyllningen dagen innan för att spara tid.

Varnings ikonAnslutningsproblem