Rödvinssås
Rödvinssås
recipe
City Gross
25 min

Rödvinssås

Ingredienser

  • 3 st schalottenlökar
  • 0.5 st vitlöksklyfta delad på mitten
  • 0.5 st palsternacka
  • 3 st kvistar timjan
  • 2 st lagerblad
  • 1 msk tomatpuré
  • 10 st krossade vitpepparkorn
  • 60 cl rött vin
  • 8 dl kött eller kycklingbuljong
  • 30 g smör
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • grovmalen svartpeppar

Gör så här

  1. Skala och skiva schalottenlöken, skala och tärna ner palsternacka
  2. Sautera lök, vitlök och palsternacka med olivolja på medelhög värme i en kastrull tills det blir gyllenbrunt och karamelliserat. Tillsätt kryddor, tomatpuré och låt det fräsa i 1-2 minuter till, tillsätt vin och låt koka ner ”reducera” till 2/3 delar återstår.
  3. Tillsätt buljong och låt det reducera ner till hälften (ca 4 dl återstår), sila av såsen igenom en fin nätsil och koka upp såsen igen . Red av såsen med lite maizena utrört i vatten och låt småkoka 2-3 minuter. Blanka av såsen genom att tillsätta smöret i små klickar under vispning. Smaksätt med salt och peppar.

Varnings ikonAnslutningsproblem