Saftiga lussekatter
56.8
Saftiga lussekatter
recipe
City Gross
60 min

Saftiga lussekatter

Ingredienser

  • 1 pkt jäst
  • 5.5 dl mjölk rumsvarmt
  • 200 g smör rumsvarmt
  • 2 st kuvert (1 g) saffran
  • 2 dl socker
  • 1 krm salt
  • 15 dl vetemjöl
  • russin
  • vatten
  • 1 st ägg till pensling

Gör så här

  1. Mängd: ca 10 st
  2. Smula ner jästen i en bunke eller en köksmaskin med degkrok.
  3. Blanda i rumsvarm mjölk, rumsvarmt smör, saffran, socker, salt och mjöl.
  4. Arbeta degen i 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Du ska få en smidig och fin deg. Jäs under bakduk i ca 60 min, tills degen når dubbel storlek.
  5. Lägg russin i en skål och häll på vatten så att det precis täcker. Låt stå i ca 30 min.Sila sen bort vattnet.
  6. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk och knåda den lätt. Baka ut lussebullar och tryck i russin. Lägg på plåtar med bakplåtspapper och jäs 30 minuter till under bakduk.
  7. Sätt ugnen på 225 grader.
  8. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och grädda sen mitt i ugnen ca 8-10 minuter.
  9. Låt lussebullarna svalna på galler under bakduk.
Tips från oss

Om du vill kan du låta saffranet dra i 2 tsk valfri ren sprit över natten. Då får du fram ännu finare och smakrikare saffranstoner.

Varnings ikonAnslutningsproblem