Tomattarte med vitlök och basilika
recipe
City Gross
90 min

Tomattarte med vitlök och basilika

4 portioner

Anpassa receptet efter specialkost:

Ekologiskt
Vegetariskt
Laktosfritt
Glutenfritt
179,60 kr

Ingredienser

  • 250 g mjöl
  • 250 g iskallt smör
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 dl vatten
  • 1 st äggula
  • 0.5 st citron, skalet

Fyllning

  • 3 st schalottenlökar
  • 4 st vitlöksklyftor
  • smör till stekning
  • olivolja till stekning
  • 1 msk rörsocker
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 250 g plommontomater
  • 1 st färsk basilika

Gör så här

  1. Värm ugnen till 225 grader.
  2. Kör mjöl, kallt smör och salt i en degberedare till en smulig massa. Tillsätt vatten, äggula, rivet citronskal och kör snabbt ihop till en kladdig deg. Pudra lite mjöl över och vira in i plastfolie, låt vila i kylen ca 15-20 minuter.
  3. Skala och skiva lök och vitlök. Fräs löken i en 20-24 cm stor stekpanna med lite smör och olivolja. Tillsätt socker och vinäger när löken börjar bli mjukna.
  4. Dela tomaterna längs med i halvor och lägg ner dem med snittytan neråt i stekpannan. Låt tomaterna steka 2-3 minuter på medelhög värme så dom blir lite mjuka. Ställ åt sidan.
  5. Kavla degen ca 5 mm tjock och 1-2 cm större än stekpannan. Lägg ut degen som ett lock på tomaterna och vik in kanterna. Picka degen med en gaffel och grädda i ugnen 25-30 minuter tills den blir gyllenbrun och frasig.
  6. Vänd tarten upp och ner på ett fat vid servering, så degen hamnar i botten av fatet. Plocka över basilikablad och servera ljummen.

Varnings ikonAnslutningsproblem